Haastattelussa Norjan suurlähettiläs Åge Grutle

30.11.2015 // Kuva: Norjan suurlähettiläs Åge Grutle (vas.) jätti valtuuskirjeensä Suomen Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle lokakuussa 2015. / © Tasavallan presidentin kanslia

Yhteistyö Suomen kanssa pohjoisilla alueilla tärkeää

Åge Grutle (s.1952) on Norjan uusi suurlähettiläs Suomessa. Grutlella on takanaan pitkä ura kansainvälisen politiikan parissa ja hän on työskennellyt Norjan ulkoasiainministeriössä, Suurkäräjillä sekä kuninkaallisessa hovissa.

Norja asettaa etusijalle yhteistyön Suomen kanssa pohjoisilla alueilla, arktisten alueiden yhteistyön ja elinkeinoelämälle tärkeiden aiheiden edistämisen.

– Suomi ja Norja ovat tärkeitä toisilleen pohjoisessa. On kyse elinkeinoelämästä, turismista ja liikenneyhteyksistä. Sitä paitsi, voimme työskennellä yhdessä kolmannelle osapuolelle. Itseasiassa paljon yhteistyömahdollisuuksista löytyy sellaisesta toiminnasta.

Paljon aktiivisuutta Pohjois-Norjassa

Grutle korostaa Norjan olevan juuri nyt taloudellisessa muutosvaiheessa. Öljyn hinta on laskenut, mutta uusia öljy-ja kaasuesiintymiä löytyy silti ja Pohjois-Norjassa tapahtuu paljon. Tässä olisi sopiva tilaisuus myös suomalaisille.

– Energia on ala, josta pitäisi pystyä löytämään yhteistyömuotoja, sanoo suurlähettiläs, joka puhuu mielellään Oulusta. Kaupunkiin on vakiutunut moni norjalainen yritys joka käyttää paikallista IT-osaamista.

Lentoreitti välillä Oulu–Luulaja–Tromssa on myös yksi merkki alueen toiminnan kasvusta.

– Yhteistyötä tarvitaan myös mm. tieverkoston, sääntöjen yhtenäistämisen ja sosiaalisten oikeuksien saralla.

Eero Mäntyranta oli ensimmäinen

Grutlen ensimmäinen muisto Suomesta on legendaarinen hiihtäjä Eero Mäntyranta. Norjalaiset pärjäävät tunnetusti hyvin sekä hiihdossa että luistelussa. Grutle itse suosii suksia, mutta hänen vanha koulukaverinsa Ingvar Havnen Stordin lukiosta keskittyi sen sijaan luisteluun.  Nykyään Havnen on Norjan suurlähettiläänä Kööpenhaminassa toimittuaan pitkään Norjan ulkoasiainministeriön ja hallituksen puhemiehenä. Ennen Helsinkiin tuloa Grutle toimi hovipäällikkönä vuodesta 2009, jota edelsi suurlähettiläänä toimiminen Tokiossa.

Päästäkseen perille suomalaisesta yhteiskunnasta on Grutle lukenut niin Henrik Meinanderin historiakirjoja kuin Arto Paasilinnan romaaneita. Viimeksi mainittu on naurattanut monet kerrat.

– Suomalaisessa huumorissa on jotain erityistä. Sen pitäisi olla vientituote!

Paasilinnan jälkeen hän on ajatellut tarttua Kjell Westön kirjoihin, joissa Suomen historian käännekohdista kerrotaan yksittäisten ihmisten ja perheiden kohtaloiden kautta.

Suomi tuntee Venäjän

Ylioppilastutkinnon jälkeen Grutle suoritti asepalveluksen, jonka aikana hän opiskeli venäjää sekä työskenteli Pohjois-Norjassa. Sitä seurasi opiskelu New Yorkissa Columbian yliopistossa, jossa Grutle erikoistui Neuvostoliittoon keskittyviin opintoihin. Hän onkin ollut sijoitettuna myös Moskovaan.

– Olen utelias Suomen Venäjän tuntemuksesta. Suomessa on paljon käytännön osaamista yhteistyöstä Venäjän kanssa ja siitä me muut voimme oppia paljon, sanoo Grutle.

Hän mainitsee nykyään Lappeenrannan Teknillisen korkeakoulun professorina toimivan Pekka Sutelan olevan yksi tärkeimmistä esikuvistaan.

Suurlähettiläsaikanaan Grutle toivoo voivansa auttaa elinkeinoelämää löytämään uusia vientimarkkinoita.

– Vaikka Suomella ja Norjalla on hyvät suhteet olemme aivan liian tuntemattomia molemmin puolin. Meidän täytyy yksinkertaisesti tulla tärkeämmiksi toisillemme, toteaa Grutle.

- Henrik Wilén

 


Bookmark and Share