Merethe Lindstrøm. 
Kuva: Johannes Jansson/norden.org.Merethe Lindstrøm. Kuva: Johannes Jansson/norden.org

Merethe Lindstrøm saa Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2012 kirjallisuuspalkinnon

Viimeisin päivitys: 23.3.2012 // Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2012 kirjallisuuspalkinnon saa norjalainen kirjailija Merethe Lindstrøm teoksestaan ”Dager i stillhetens historie”.

Palkintolautakunta perustelee valintaansa seuraavasti:

"Lindstrøm kertoo konstailemattoman, täsmällisen ja harkitun proosan keinoin, kuinka menneisyyden kohtalokkaat tapahtumat hivuttautuvat ikääntyvän naisen elämään ja tietoisuuteen."

Merethe Lindstrøm on syntynyt Bergenissä vuonna 1963. Hän debytoi kirjailijana novellikokoelmalla "Sexorcisten og andre fortellinger" vuonna 1983.

Toistuva teema Merethe Lindstrømin teoksissa on nykyihmisen tarve löytää toinen ihminen ja tarkoitus. Hänen novellikokoelmansa Gjestene (2007) oli Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana vuonna 2008.

Dager i stillhetens historie (2011) on hänen uusin romaaninsa ja hän sai siitä hiljattain Norjan kriitikkopalkinnon (Kritikerprisen).

Tänä vuonna palkintoehdokkaina oli yhteensä 14 kirjailijaa Pohjoismaista, Ahvenanmaalta, Färsaarilta, Grönlannista ja saamelaiselta kielialueelta.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon suuruus on 350 000 Tanskan kruunua (noin 47 000 euroa). Lue lisää palkinnosta ja ehdolla olleista kirjailijoista osoitteessa www.norden.org/kirjallisuuspalkinto.


Bookmark and Share

Tiesitkö, että ...

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto on jaettu vuodesta 1962 lähtien kaunokirjalliselle teokselle, joka on kirjoitettu jollakin Pohjoismaiden kielistä. Palkittava teos voi olla romaani, näytelmä tai runo-, novelli- tai esseekokoelma, joka on kirjallisesti ja taiteellisesti korkeatasoinen. Palkinnon tarkoituksena on lisätä kiinnostusta naapurimaiden kirjallisuutta ja kieliä sekä Pohjoismaiden kulttuurista yhteenkuuluvuutta kohtaan.