Kuva: Morten Brun, Det kongelige hoff.Kuva: Morten Brun, Det kongelige hoff

Kuningas Harald V

Viimeisin päivitys: 18.12.2009 // Norjan kuninkaan nimi on Harald, ja hän on syntynyt 21. helmikuuta 1937 tuolloisen kruununprinssi Olavin ja kruununprinsessa Märthan perheeseen. Norjan kuningas Harald on ollut vuodesta 1991 saakka hänen isänsä kuningas Olavin kuoltua.

Kuva: Cathrine Wessel, Det Kongelige Hoff.Kuva: Cathrine Wessel, Det Kongelige Hoff
Kruununprinssi Haraldista tuli tuolloin kuningas Harald V, mikä tarkoittaa, että hän on viides Harald-niminen Norjan kuningas. Kuningas on Norjan perustuslain mukaan valtion johtaja, mutta hänen tehtävänsä ovat nykyisin pääosin seremoniallisia. Maan asioista päättävät kansan valitsema hallitus ja kansalaisten valitsema edustajisto, suurkäräjät.

 

Kuninkaan tehtävät lukevat Norjan perustuslaissa. Lain mukaan kuningas esimerkiksi johtaa hallitusta, avaa suurkäräjät, ottaa vastaan uudet suurlähettiläät ja on Norjan kirkon ja puolustusvoimien ylin johtaja.

 

Kuninkaalle tärkeitä asioita ovat muun muassa, että

-          lapset voivat hyvin,

-          kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja

-          ympäristöstä huolehditaan.

 

Kuningas Harald pitää urheilusta ja osallistuu hyvin mielellään urheilukilpailuihin katsojana. Kuningas on taitava purjehtija, joka on yhdessä miehistönsä kanssa voittanut kerran Euroopan mestaruuden ja kaksi kertaa maailmanmestaruuden purjehduksessa.

 

Kuningas pitää ulkoilemisesta sekä metsästämisestä ja kalastamisesta. Metsästysretkille hän ottaa mukaan koiransa Tinan ja Ronjan. Kalastuksesta kerrotaan, että kuningas sai ensimmäisen kalansa kolmivuotiaana.


Bookmark and Share