Kuva: Frithjof Fure / Innovation Norway.Kuva: Frithjof Fure / Innovation Norway

Ruoka

Viimeisin päivitys: 13.12.2009 // Norjalainen ruoka on perinteisesti koostunut niistä raaka-aineista, joita luonnosta on löytynyt. Norjassa on paljon tuntureita, suuria erämaa-alueita ja hyvin pitkä rantaviiva. Toisin kuin muissa Euroopan maissa norjalainen ruokavalio on koostunut paljolti riistasta ja kalasta. Tänä päivänä norjalainen keittiö on kuitenkin saanut vaikutteita myös muiden maiden ruokakulttuureista, ja nykyisin sekä pasta että pizza ovat norjalaisessa ruokapöydässä yhtä tavallisia kuin lihapullat ja turska.

Aamiaiseksi norjalaiset syövät useimmiten leipää tai muroja. Lounaana on yleensä kylmä eväspaketti (matpakke), jossa on voileipiä. Eväät otetaan mukaan  niin kouluun kuin työpaikallekin. Lämmin päivällinen syödään usein kello viiden aikaan. Päivällispöydässä on arkisin esimerkiksi liha- ja kalapullia tai pizzaa ja pastaa.

Kalapöydän antimia

Kylmäsavustettu lohi on maailmalla yksi tunnetuimpia norjalaisia ruokalajeja. Norjalaiset syövät kylmäsavulohta munakokkelin kera sekä leivän päällä kananmunan ja/tai majoneesin kanssa. Kylmäsavulohta on usein alkuruokana hienoissa juhlissa.  

Myös rakfisk on tunnettu norjalainen kalaruoka, jolle ei ole suomalaista nimeä. Rakfisk tehdään hapatetusta taimenesta ja tarjoillaan ohuen lefse-nimisen leivän päällä kermaviilin, sipulin ja perunoiden kera. Hapattaminen tarkoittaa sitä, että kalaa pidetään suolaliemessä useamman kuukauden ajan. Hapankaalikin valmistetaan tällä tavoin. Rakfisk muistuttaa hieman ruotsalaista hapansilakkaa.

Kolmas norjalainen erikoisuus, jota viedään Norjasta moniin muihin maihin, on kapakala (tørrfisk). Kapakala on ilmakuivattua kalaa ja usein tehty turskasta. Kapakalaa syödään välipalana tai naposteluruokana ja se on tavallisinta Pohjois-Norjassa.

Joulunaikaan monissa norjalaiskodeissa syödään lipeäkalaa (lutefisk). Se on kalaa, jota on pidetty pitkään lipeässä ja siksi se on koostumukseltaan hyytelömäistä. Lipeäkalaa tarjoillaan perunoiden, sinapin, pekonin ja hernemuhennoksen kanssa. Joissa osissa maata sitä tarjoillaan lefsen kera.

Riistaa ja lammasta

Riista, kuten hirvi, poro, peura ja riekko, on pidettyä ruokaa koko Norjassa. Poronlihaa syödään enemmän Pohjois-Norjassa ja hirvenlihaa maan itäisissä osissa. Riistaa tarjoillaan usein juhlapäivinä kastikkeen sekä katajanmarjojen tai puolukoiden kera.

Lampaanlihaa syödään myös paljon. Syksyisin tarjotaan norjalaista erikoisuutta, lammaskaalia (fårikål). Lammaskaali on pataruokaa, jossa lampaanliha keitetään mustapippurin ja kaali kanssa isossa padassa. Norjan länsirannikolla tarjoillaan smalahove-nimistä erikoisuutta, joka on savustettua lampaanpäätä.

Terveellisiä hedelmiä ja marjoja

Viileän ilmaston vuoksi hedelmät ja marjat kasvavat Norjassa hitaasti. Siksi Norjassa ei tuoteta kovin paljon hedelmiä ja marjoja, mutta ne jotka maassa kasvavat, ovat voimakkaan makuisia. Norjalaiset pitävät mansikoista, mustikoista, vadelmista ja puolukoista. Lakka on Norjassa juhlaruokaa ja lakkavaahdoketta tarjotaan usein jälkiruokana erityisissä tilaisuuksissa. Omenoita käytetään paljon kakuissa ja muissa jälkiruoissa.

Juustoherkkuja

Norjassa valmistetaan muutamia hyvin erityisiä juustoja. Ruskea vuohenjuusto (brunost tai gjeitost) on makeaa juustoa, jota syödään usein vohveleiden päällä. Jarlsberg on kovaa valkoista juustoa, josta on tullut hyvin suosittua myös muissa maissa. Gammelost on perinteinen ylikypsä juusto, joka maistuu ja tuoksuu hyvin voimakkaalle, ja josta monet norjalaiset yhä pitävät.

Kuva: Gaby Bohle / Innovation Norway .Kuva: Gaby Bohle / Innovation Norway

Bookmark and Share