Norjan kansallispäivän viettoa 17. toukokuuta. 
Kuva: Nancy Bundt / Innovation Norway.Norjan kansallispäivän viettoa 17. toukokuuta. Kuva: Nancy Bundt / Innovation Norway

Tervetuloa Lasten Norjaan

Tervetuloa Norjan suurlähetystön lastensivuille. Lasten Norja -sivuiltamme löydät perustiedot sekä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja tarinoita Norjasta. Velkommen, kuten norjalaiset sanovat tervetuloa!

Lasten Norja -sivut on suunnattu 10-12-vuotiaille koululaisille, mutta niistä voi olla iloa myös isommalle lukijalle, joka haluaa löytää tietoa nopeasti tai pienemmälle lukijalle esimerkiksi vanhempien avustuksella.

Sivut on julkistettu joulukuussa 2009 ja niitä kehitetään edelleen. Otamme mielellämme vastaan palautetta ja ajatuksia sivuista osoitteeseen emb.helsinki@mfa.no.

Suuret kiitokset kuuluvat Taivallahden peruskoulun, Papinmäen koulun sekä Helsingin kansainvälisen koulun oppilaille, jotka ovat auttaneet meitä sivujen toteutuksessa kertomalla omia ajatuksiaan Norjasta.

Lasten Norjan etusivulle pääset tästä.


Bookmark and Share

Tiesitkö, että ...

Norjalaiset aakkoset kirjoitetaan muuten aivan samalla tavoin kuin suomalaiset, mutta niiden kolme viimeistä kirjainta ovat eri järjestyksessä kuin suomalaissa aakkosissa. A on norjalaisten aakkosten ensimmäinen ja Å viimeinen kirjain.

Olet ehkä nähnyt norjalaiset ä- ja ö-kirjaimet aikaisemminkin: æ (isoinkirjaimin kirjoitettuna Æ) ja ø (isona Ø) äännetään samalla tavoin kuin meidän ä- ja ö-kirjaimemme.

Kokeillaanko?

Sano "æ" - se äännetään ä. Sano sitten "ø" ihan kuten ö.

Norjalaiset aakkoset näyttävät siis kirjoitettuina tältä:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Æ Ø Å.

Puhuttaessa kirjaimet kuitenkin ääntyvät hieman eri tavoin kuin suomeksi. Esimerkiksi o-kirjain ääntyy norjaksi useimmiten kuten suomalainen u-kirjain, norjalainen u-kirjain kuten suomalainen y.