Lumilautailua Trysilissä. 
Kuva: Ute foto / Innovation Norway.Lumilautailua Trysilissä. Kuva: Ute foto / Innovation Norway

Urheilu

Viimeisin päivitys: 14.12.2009 // Urheilu, ja aivan erityisesti talviurheilu, on norjalaisille tärkeää, ja norjalaisten voi sanoa olevan reipasta urheilukansaa. Vaikkei Norja ole kooltaan tai asukasluvultaan kovin suuri maa, on se maailmalla tunnettu mainetta ja voittoja saavuttaneista urheilijoistaan. Ehkä sinäkin olet kuullut norjalaisurheilijoista. Muistatko heidän nimiään?

Etenkin talviurheilu on Norjassa hyvin suosittua, ja joskus sanotaan, että norjalaiset syntyvät sukset jalassaan. Hiihto on Norjassa talviurheilulajeista suosituin, mutta myös mäkihyppy kerää runsaasti katsojia. Talven kohokohta ovat Oslossa sijaitsevan Holmenkollenin hiihtokilpailut, joita myös kuningas Harald seuraa joka vuosi mielellään. Norjalaisperheet pakkaavat reppuun eväitä ja tulevat seuraamaan hiihtokilpailuja Holmenkollenille. Ladun varressa he kannustavat iloisesti muitakin kuin norjalaishiihtäjiä.

 

Norja on entisen Neuvostoliiton jälkeen maailman menestynein maa talviurheilulajeissa. Hiihtäjä Bjørn Dæhlie on kaikkien aikojen palkituin talviurheilija. Hän on voittanut kahdeksan olympiakultaa vuosina 1992–1998.

 

Jalkapallo on Norjassa erittäin suosittua. Melkein 400 00 norjalaista pelaa jalkapalloa harrastuksenaan tai ammattinaan. Lähes jokaisessa pikkukaupungissakin voi nähdä jalkapallokentän, jossa paikalliset joukkueet harjoittelevat ja pelaavat otteluita.

 

Kesälajeissa Norja on menestynyt erityisen hyvin keihäänheitossa. Tällä hetkellä Norjaa edustaa kansainvälisissä kilpailuissa ansiokkaasti Andreas Thorkildsen, joka ottaa usein mittaa suomalaisesta keihäänheittäjä Tero Pitkämäestä. 1990-luvulla Trine Hattestad menestyi hienosti naisten keihäänheitossa.

 

Ralliautoilussa norjalainen Petter Solberg on maailman huipulla. Vuonna 2003 hän voitti ensimmäisenä norjalaisena rallin maailmanmestaruuden.


Bookmark and Share