Huippuvuorilta Alaskaan: ulkoministeri Brende Obaman ilmastokonferenssiin

Norjan ulkoministeri Børge Brende matkaa presidentti Obaman GLACIER –ilmastokonferenssiin mukanaan tuoreita vaikutelmia Norjan Huippuvuorilta. Anchoragessa, Alaskassa 30. elokuuta alkavan konferenssin tavoitteena on edistää kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja ja hyväksyä Arktisen neuvoston jäsenmaiden ja tarkkailijamaiden yhteinen ilmastoa koskeva julistus. Julistuksen on tarkoitus olla osa uutta YK:n alaista ilmastosopimusta, jota yritetään sopia Pariisissa joulukuussa.

- Näemme maailmanlaajuisen ilmastomuutoksen selvemmin Arktisella alueella, kuin missään muualla maailmassa. Laaja poliittinen sitoutuminen on välttämätöntä vankan ja kestävän ilmastosopimuksen syntyyn Pariisissa. Matkaan keskusteluihin Alaskaan sekä myöhemmin Pariisiin mukanani tuoreet vaikutelmani Norjan Huippuvuorilta, sanoo ulkoministeri Brende.

Yhdysvaltain järjestämä GLACIER –konferenssi on tärkeä askel matkalla kohti globaalin ilmastosopimuksen syntyä ja sekä presidentti Obama että ulkoministeri Kerry ovat paikalla Anchoragessa. Konferenssiin on kutsuttu Arktisen neuvoston jäsenmaiden ja tarkkailijamaiden ulkoministerit sekä asiantuntijoita, elinkeinoelämän ja alkuperäiskansojen edustajia. Yhtenä johtavista arktisista maista, Norjalla on runsaasti tarjottavaa muun muassa aiheista kuten ilmasto ja luonnonvarojen hallinnointi sekä turvallisuus ja valmius.

Yhdysvallat on tarkoituksella valinnut konferenssin järjestämispaikaksi Alaskan, koska Arktinen alue on kuin varoitusvalo joka havainnollistaa ilmastomuutoksen seuraukset selvemmin kuin missään muualla planeetallamme. Keskilämpötila Arktisella alueella kasvaa puolet nopeammin kuin muualla maailmassa, lumipeite pienenee ja ikirouta sulaa. Ilman nopeita päästövähennyksiä Jäämeren oletetaan vuoden 2050 tienoilla olevan jäävapaa vuoden ympäri.

Lue lisää Arktisesta alueesta Norjan hallituksen sivuilta


Bookmark and Share