Nobelin rauhanpalkinto 2014 myönnetään Kailash Satyarthille ja Malala Yousafzaille. 
Kuva: (Kailash Satyarthi) Senado Federal. (Flickr) / (Malala Yousafzai) Statsministerens kontor (Flickr).Nobelin rauhanpalkinto 2014 myönnetään Kailash Satyarthille ja Malala Yousafzaille. Kuva: (Kailash Satyarthi) Senado Federal. (Flickr) / (Malala Yousafzai) Statsministerens kontor (Flickr)

Nobelin rauhanpalkinto 2014 myönnetään Kailash Satyarthille ja Malala Yousafzaille

Nobelin vuoden 2014 rauhanpalkinto myönnetään intialaiselle lasten oikeuksen puolustajalle Kailash Satyarthille ja pakistanilaiselle koulutuksen puolestapuhujalle Malala Yousafzaille.

Kailash Satyarthi ja Malala Yousafzai saavat tänä vuonna Nobelin rauhanpalkinnon taistelustaan lasten ja nuorten sortoa vastaan ja lasten koulutuksen puolesta.

Norjan Nobel-komitean johtaja Thorbjørn Jagland painotti tiedotteessaan, että Kailash Satyarthi on osoittanut suurta henkilökohtaista rohkeutta.

”Kailash Satyarthi on, Gandhin perinnettä jatkaen, johtanut erilaisia rauhanomaisia protesteja ja mielenosoituksia kiinnittääkseen huomiota vakavaan lasten taloudelliseen hyväksikäyttöön. Hän on myös osaltaan edistänyt kansainvälisten lasten oikeuksien keskeisten yleissopimusten kehittämistä.”

Lisäksi Jagland sanoi, että nuoresta iästään huolimatta Malala Yousafzai on jo vuosia puolustanut tyttöjen oikeutta koulutukseen:

”(Hän) on esimerkillään osoittanut, että myös lapset ja nuoret voivat auttaa parantamaan omaa tilannettaan. Tämän hän on tehnyt erittäin vaarallisissa olosuhteissa. Hänen sankarillisen kamppailunsa kautta hänestä on tullut johtava ääni tyttöjen koulutuksen puolustamisessa.”

Pääministeri Erna Solberg onnitteli Kailash Satyarthia ja Malala Yousafzaita rauhan Nobelista ja sanoi, että lasten oikeuksien puolustaminen ja erityisesti tyttöjen oikeus koulutukseen on lähellä hänen sydäntään.

”Tämä on yksi aikamme suurimmista haasteista ja yksi hallituksen tärkeimmistä tavoitteista. Koulunkäynti on tärkein asia, jonka voimme lapsillemme antaa. Koulutus auttaa lapsia pois köyhyydestä ja takaa lasten oikeuksia. Tämä on edellytys rauhalle ja kestävälle kehitykselle”, pääministeri sanoi.

Tänä vuonna Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi oli ehdolla ennätykselliset 278 henkilöä.

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan Oslossa vuosittain 10. joulukuuta.

 

Linkkejä:

Nobel-komitean tiedote

Norjan pääministerin lehdistötiedote


Bookmark and Share